مکانهای تاریخی لیقوان
در این مقاله به بررسی مکانهای تاریخی لیقوان، شامل محوطه باستانی نغیملر، سنگ ایشته کمر، دوزمه داشلار، داش عمارت و پل سالار میپردازیم. این مکانها با تاریخچه و ویژگیهای منحصر به فرد خود، نقش حیاتی در جذب گردشگران و حفظ فرهنگ و تاریخ این منطقه ایفا میکنند. بازدید از این مکانهای تاریخی تجربهای فراموشنشدنی از تاریخ و طبیعت بکر لیقوان را به ارمغان میآورد.
—
محوطه باستانی نغیملر
موقعیت و ویژگیها
محوطه باستانی نغیملر شامل مجموعهای از غارها و پناهگاههاست که در شمال شرقی لیقوان و در دامنه کوه قرار گرفتهاند. تاریخچه طولانی این غارها به سالها قبل بازمیگردد و با دست پر توان و هنرمند بشر در دل کوه و لای کیرانها به وجود آمدهاند.
مشخصات فنی
– **تعداد تودهها:** بالغ بر ۳۰ عدد
– **ارتفاع تودهها:** ۲۰ متر
– **ارتفاع غارها:** ۴ تا ۵ متر
– **ابعاد درب غارها:** ارتفاع ۱.۵ متر و عرض ۸۰ سانتیمتر
تاریخچه
این غارها یکی از بزرگترین پناهگاههای گذشته مردم لیقوان در برابر حملات دشمن بودهاند و هر کدام از این غارها دارای پنجره دیدهبانی است. در یکی از غارهای بزرگ این مجموعه، راه زیر زمینی به رودخانه پاتین لیقوان چای وجود داشته که مردم برای تامین آب خود از آن استفاده میکردهاند.
رویدادهای تاریخی
یکی از رویدادهای مهم مربوط به این غارها، حفظ جان مردم در زمان حمله غارتگران است. یکی از داستانهای معروف مربوط به زنی است که برای حفظ جان مردم، سر بچهاش را برید و دستش را به خون بچهاش آغشته و به دیوار کوبید تا ثابت کند بچهاش را به خاطر حفظ جان مردم فدا کرده است.
جشنها و مراسمها
در گذشته، مردم لیقوان در روزهای چهارشنبه سوری و عید نوروز به مدت سه روز به این غارها میرفتند و به بازیهای محلی و جشن و سرور میپرداختند. این مراسمها به مرور زمان به فراموشی سپرده شدهاند.
سنگ ایشته کمر
موقعیت و ویژگیها
سنگ ایشته کمر در روبروی لیقوان و در ۴۰۰ متری شرقی رودخانه روستای لیقوان قرار دارد. ارتفاع آن ۲ متر و قطر آن حدود ۱۰۰ متر است. این سنگ در دامنه کوه ایشته کمر قرار گرفته و مردم منطقه بر این اعتقادند که معجزاتی در مورد این سنگ دیدهاند.
تاریخچه و مراسمها
در مراسم عزاداری عاشورا و تاسوعای حسینی، مردم این محل با داشتن نوعی بیرق با علامت گروه عزاداری به این سنگ نذر میکنند. در شبهای پنجشنبه، شبهای عید چهارشنبه سوری، عاشورا، تاسوعا و شهادت حضرت علی (ع) در ماه رمضان، مردم با پختن نان محلی و روشن کردن شمع به کنار این سنگ میروند و دسته جمعی به طواف این سنگ میپردازند.
دوزمه داشلار (سنگ چینیها)
موقعیت و ویژگیها
دوزمه داشلار مجموعهای از سنگهای چینی است که در اطراف روستای لیقوان قرار دارد. این سنگها دیواری مستحکم در مواقع حملات دشمن بودهاند و جنگجویان و مرزبانان روستا در پشت این سنگها سنگر میکردند.
تاریخچه
این سنگها بسیار سفت و سیاه هستند و در گذشته دیوار مستحکمی را در اطراف روستا تشکیل میدادند. امروزه این سنگها به صورت پراکنده در منطقه دیده میشوند و برخی از مردم برای مصارف ساختمانی از آنها استفاده میکنند.
داش عمارت (عمارت سنگی)
موقعیت و ویژگیها
داش عمارت یکی از مهمترین بقایای آثار تاریخی لیقوان است. این بنای عظیم سنگی در قسمت شرقی جاده لیقوان قرار دارد و محوطه آن شامل باغ بزرگی بود که امروزه تنها بقایای آن باقی مانده است.
مشخصات فنی
– **ارتفاع ساختمان:** ۴.۵ متر
– **مساحت استخر:** ۳۰ متر مربع
– **ارتفاع آب استخر:** ۲ متر
تاریخچه
تاریخ بنای این ساختمان به بیش از صد سال پیش بازمیگردد. این ساختمان متعلق به ارباب و مالک وقت، حاج احتشام لیقوانی، بوده است. این بنا دارای طنبی، دهلیز و اتاقهای اطراف بوده و جزو خانههای ایرانی محسوب میشود.
ویژگیهای منحصر به فرد
این ساختمان با سنگهای تراشیده و منظم ساخته شده و دارای ایوان با سرستونهای سنگی بلند و پیشانی ایوان به شکل سنتور است که مشرف به رودخانه لیقوان چای بوده و چشمانداز طبیعی خاصی دارد.
پل سالار
موقعیت و ویژگیها
پل سالار بر روی رودخانه لیقوان چای ساخته شده و راه ارتباطی منطقه توله سر با لیقوان را به هم متصل میکند. این پل از یک دهنه بزرگ و چهار دهنه کوچک تشکیل شده و مصالح به کار رفته در آن سنگ، سیمان، آهک و گچ است.
مشخصات فنی
– **ارتفاع دهنه اصلی:** ۶ متر
– **ارتفاع دهنههای کوچک:** ۳ متر
– **عرض پل:** ۵ متر
– **طول پل:** ۲۰ متر
تاریخچه
این پل در سال ۱۲۸۵ به بهرهبرداری رسیده است و هزینه ساخت آن توسط مرد خیری به نام حاج سالار تامین شده است. این پل نشاندهنده فعالیت و تلاش مردم لیقوان در زمانهای گذشته است.
پلهای دیگر
در قسمت جنوبی این پل، دو پل دیگر توسط افراد خیری ساخته شدهاند که ارتباط مردم را با مناطق کوهستانی فراهم میکنند. این پلها یکی در دهنه ورودی رودخانه بارالی به لیقوان چای و دیگری در راه مالرو ارتباطی کوه شاهنور و منطقه یاحر به لیقوان قرار دارند.
نتیجهگیری
مکانهای تاریخی لیقوان با تاریخچه و ویژگیهای منحصر به فرد خود، نقش حیاتی در جذب گردشگران و حفظ فرهنگ و تاریخ این منطقه ایفا میکنند. بازدید از این مکانهای تاریخی تجربهای فراموشنشدنی از تاریخ و طبیعت بکر لیقوان را به ارمغان میآورد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره جاذبههای طبیعی و تاریخی لیقوان، به وب سایت ما به نشانی [liqvan.ir](http://liqvan.ir) مراجعه کنید.
—
**منابع:**
وب سایت لیقوان – پایتخت پنیر ایران – [liqvan.ir](http://liqvan.ir)
برای خرید پنیر لیقوان اصل با ما تماس بگرید:
وب سایت رسمی : atabakhshdairy.com
تماس با دفتر مرکزی : 04136326981
تماس با مدیر فروش : 09143327476
آدرس کارخانه : تبریز، لیقوان، انتهای خیابان امام
آدرس فروشگاه مرکزی : تبریز ، لیقوان ، خیابان امام، بازار لبنیات و پنیر لیقوان عطابخش